Inbox by Gmail: nieuwe jas voor je mail

Inbox-introVanuit het niets presenteerde Google vorige week opeens een nieuwe e-mail applicatie: Inbox. Verrassend, want Google heeft natuurlijk al sinds jaar en dag Gmail wat door honderden miljoenen mensen gebruikt wordt. Toen Gmail uitkwam was het een revolutionaire kijk op e-mail. Geen traditionele mappenstructuur meer waar je je mails in opborg, maar labels die je aan een mail koppelde, soms meerdere tegelijk. Samen met Google’s sterke zoekfunctie maakte dat het veel makkelijker om mails te archiveren en later weer terug te vinden.

Maar tijden veranderen en hoewel e-mail al verschillende keren dood verklaard is lijkt het er juist op alsof we alleen maar meer krijgen. Als al die mail als een lineaire stroom binnen zou komen (inclusief alle spam) zouden we door de bomen het bos niet meer zien. Intelligent prioriteiten aanbrengen is dus belangrijk geworden. De eerste stap was de Priority Inbox, waar Google automatisch alle belangrijke mail voor je verzamelde. Dit bleek voor de meeste mensen een schimmig en daardoor ongebruikt mechanisme. Vervolgens kwamen ze met tabbladen waarin mails werden verzameld per onderwerp, zoals Reclame en Sociaal. Het gevolg daarvan was dat veel mails naar de achtergrond verdwenen en mensen veel, met name commerciële, mails niet meer lazen.

Ondertussen nam de kritiek op e-mail als communicatiemiddel alleen maar toe. Nu is daar dan Inbox, Google’s plan om e-mail weer sexy en, belangrijker, productief te maken.

Waarom ze er voor gekozen hebben om een volledig nieuwe naam en app te brengen in plaats van Gmail door te ontwikkelen is me niet helemaal duidelijk; misschien is het een poging om mensen weer geïnteresseerd te krijgen. Inbox is namelijk niets anders dan een andere “view” op je Gmail. Het is dezelfde mailbox, je zelfde accounts en alles wat je in Inbox doet zie je terug in Gmail en andersom.

Wat is er dan anders? Om mee te beginnen: het ziet er frisser uit. Gmail kan aardig druk raken met je labellijst, maillijst, voorbeeld venster, chat lijst, tabbladen en sidebar. Inbox heeft in zijn normale staat maar 1 inhoud: je inbox. Er zijn menuknoppen naar je labellijst, chat lijst en meldingen, maar die klappen alleen uit als je er op drukt. Dit maakt het een stuk makkelijker om te focussen waar het om gaat: je berichten. 1-o Voor productiviteit.

screenshot

Bundels

Een andere grote verandering in Inbox is Bundels. Dit is een combinatie van je reeds bestaande labels en de bekende tabbladen, met wat extra’s. De tabbladen zijn nu voorgedefinieerde bundels (met leuke kleurtjes en icoontjes). Wat is een bundel dan? In je Inbox worden mails die aan bepaalde criteria voldoen gegroepeerd weergegeven. Je krijgt hiermee als het ware kleine inboxen in je inbox. Is dat handig? Ja. Het houdt het overzichtelijker, je kunt je beter richten op 1 specifiek onderwerp.

Je bestaande labels zijn in eerste instantie “ongebundeld”. Dat wil zeggen dat ze werken zoals je in Gmail gewend bent. Je kunt er echter voor kiezen om ze Gebundeld in je Inbox te maken. Krijg je met grote regelmaat mailtjes van je sportclub? Als je ze gebundeld weergeeft staan ze allemaal gegroepeerd en kan je ze uitvouwen zodra je ze af wilt handelen. 2-0 Voor productiviteit.

Een andere vernieuwing is Snoozing. Je kunt een mail tijdelijk verbergen tot een door jou ingesteld moment, waarna hij automatisch weer in je inbox verschijnt. Denk bijvoorbeeld aan werkmailtjes die je in het weekend krijgt. Snooze ze tot maandagmorgen 9 uur als je weer aan het werk gaat :-). Nog een doelpunt voor productiviteit, en voor je gezinsleven.

Verder kan je mails vastzetten (pinnen), waardoor ze niet per ongeluk gearchiveerd kunnen worden als je een hele bundel als Klaar markeert, en kan je Herinneringen instellen. Een Herinnering is eigenlijk een mailtje aan jezelf. Je typt een berichtje en het verschijnt in je inbox. Ook deze kan je snoozen, dus als je maandagmorgen een mailtje van jezelf wilt hebben dat je eerst het oud papier klaar moet zetten, dan kan dat op deze manier.

Wat zit er niet in

Inbox is gericht op productiviteit en in dat doel is het wel geslaagd. Het wordt makkelijker om door de brei aan mails te worstelen en voorrang te geven aan wat op dat moment belangrijk is. Des te vervelender is het dat er een aantal dingen ontbreken die dat effect op dit moment nog teniet doen:

 • Er zit nog geen printmogelijkheid in. Als je een mail wilt printen moet dat vanuit Gmail Edit: Toch wel, dit zit verstopt in het context menu van elk individueel mailtje
 • Je handtekeningen die je in Gmail hebt gedefinieerd werken nog niet in Inbox
 • Je eigen labels en bundels zijn allemaal grijs met hetzelfde icoontje, je kunt ze niet personaliseren
 • Je kunt niet een hele bundel tegelijk snoozen, je kunt hem hoogstens negeren
 • In je inbox is niet gelijk duidelijk tot welke labels een mail allemaal behoort, zoals dat in Gmail wel zo is
 • Er is op dit moment geen mogelijkheid om meerdere labels toe te voegen aan een mail, maar volgens de supportpagina’s komt dit wel
 • In je browser kan je niet een mail als los venster openen
 • Externe accounts zijn alleen in Gmail te configureren, je kunt ze echter wel gebruiken in Inbox
 • Je kunt attachments niet opslaan in Google Drive
 • Geen integratie met Google Keep en Google Agenda

Al deze dingen zullen waarschijnlijk nog wel komen, hoewel het laatste punt iets is wat mij heel logisch lijkt maar wat waarschijnlijk meer voeten in aarde heeft dan ik denk.

Conclusie

Inbox is een natuurlijke doorontwikkeling van Gmail en het maakt inderdaad productiever… en dat maakt je inbox weer leuker in plaats van een plek waar je tegenop ziet om naar toe te gaan. Het is echter nog niet af en dat is jammer. Hopelijk gaat Google snel aan de slag met alle feedback. In dat opzicht hebben ze zichzelf wel wat lucht gegeven door Inbox invite-only te maken, waardoor bij iedereen de focus vooralsnog ligt op binnenkomen, in plaats van alle features. Ook daarin zijn ze geslaagd.

Zal Inbox Gmail vervangen? Voorlopig nog niet, daarvoor ontbreekt er teveel. Je kunt ze gelukkig prima naast elkaar gebruiken.

Ik heb op dit moment 1 ongebruikte invite over die ik van iemand anders gekregen heb. De eerste persoon die hieronder zijn gmail adres dropt mag hem hebben.

 

, , , , ,

3 Responses to Inbox by Gmail: nieuwe jas voor je mail

 1. Stephan 1 november 2014 at 18:58 #

  Leuk artikel! Kom maar op met die invite 🙂 svmaris@gmail.com

  • Marc van Wijk 1 november 2014 at 20:08 #

   Thanks en done! 🙂 Als het goed is werkt ie, ik heb hem zelf niet gebruikt.

   • Stephan 1 november 2014 at 20:35 #

    Hij werkt, thanks!