Kaalslag

MenaFN-15052014-931515-social_mediaIk weet niet hoe het met jou is maar social media wordt er de laatste tijd niet interessanter op. Ik ben zo iemand die alles uitprobeert. Elk nieuw netwerk meld ik me voor aan om te kijken of het wat is.

Het probleem is alleen dat er de laatste tijd weinig interessants bij komt. Sterker nog, er verdwijnen eerder netwerken dan dat er leuke nieuwe bijkomen. Vorige week berichtte ik al over het stoppen van Springpad, weliswaar geen puur social medium maar wel met een duidelijke sociale component. Wie gebruikt er bijvoorbeeld nog Path? Of kijk naar Vine, wat even hip was maar daarna niet echt van de grond kwam. Deels door de video functie waar Instagram gelijk mee kwam, maar zelfs dat (en heel Instagram zelf) wordt steeds minder gebruikt. Van Pinterest is het nieuwe inmiddels ook wel af.

Is er een consolidatie aan de gang? Zijn mensen social media moe en beperken ze zich tot die netwerken waar ze hun waardevolle contacten hebben? Gaat het meer om communicatie dan om delen?

Kijk eens naar de netwerken die overblijven. Facebook staat nog steeds stijf bovenaan, ondanks dat iedereen het er wel over eens is dat het een vreselijk medium is, zowel qua gebruik als qua privacy. Toch blijft men, omdat men de contacten daar niet wil verliezen. Vaak zijn dat immers real life vrienden en familie en soms zijn het contacten die men jaren kwijt geweest is, zoals in mijn geval mijn hele VWO-examenklas.

Twitter’s groei stagneert, maar dat netwerk blijft zich keer op keer bewijzen als het snelste nieuwsmedium en heeft daardoor een haast onmisbare positie ingenomen. Google+ is nog wel groeiende, mede dankzij de integratie met andere Google diensten zoals Youtube. Het is in ieder geval allang niet meer de spookstad die het in het begin vaak genoemd werd.

Wat is er aan de horizon? Elke dag komen er sites en apps bij, maar welke kan zich echt bij de grote drie voegen? Tinder en Snapchat zijn hypes, maar ook bij hen zie je dat ze hun dienst uitbreiden met meer communicatiemogelijkheden. Uiteindelijk komt het daar toch op terug.

Ken jij het volgende grote netwerk? Heb je de Geheimtip die nog niemand weet? Laat het hieronder weten, ik ben erg benieuwd.

Comments are closed.